Hjemmelaget appelsinmarmelade med smak av vanilje smaker himmelsk godt. Veldig enkelt å lage. Lite jobb, men må bare være litt tålmodig før du kan nyte den. Beregn koking i ca 3 timer.

Ingredienser 
1 kg appelsin
1 sitron
1 liter vann
400 gr sukker
2 ss honning
1/2 ts gurkemeie
1 vaniljestang

Gjør som følger
Skyll frukten godt under rennende kaldt vann. Bruk et zestjern og ta skallet av på sitron og appelsiner. Finhakk det og ha i en kjele. Press saften av sitronen og ha i kjelen.

Skrell så to appelsiner. Dette for å få mindre av det hvite beske stoffet.

Deretter skjærer du opp appelsinene slik:
Del de i to, på langs.  Det vil si fra punktet der stilk har vært og til motsatt side. Legg de med snittflaten ned, og skjær hver halvdel i to på langs. Skjær så tynne skiver. Dette gjør du som sagt både med de med og uten skall.

Ta vekk kjernene, de skal ikke med i marmeladen.
Ha bitene i kjelen, og hell på vann og sukker.
Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene, og ha både frø og stenger i kjelen. Kok opp. Dryss i litt gurkemeie.

Deretter skal det stå å småkoke et par tre timer.

Desto lenger det får koke, desto mørkere farge og seigere konsistens. Når du synes det ser fint ut, ta ut vaniljestangen. Ha marmeladen i rene og sterile glass.

 

 

 

 

Du trenger også
Et glass eller boks tilsvarende ca 1 liter.

Hvordan sterilisere glass?  Klikk HER for å lese hvordan.

 

TIPS Lag dobbel porsjon og ha i små glass. Fine som gaver.