En klassisk fransk gryterett.  Smaker spesielt godt i den kalde årstiden.  La det koke lenge, så blir du belønnet med mørt og smakfullt kjøtt.
Uttales bøf  borginjå, sånn omtrent.

Ingredienser 4 personer
1 kg flatbiff av gressforet storfe
1/2 dl olje
2 ss soyasaus økologisk
150 gr bacon
4 gulerøtter
1 liten kålrot ca 250 gr
1 persillerot
1 liten sellerirot
3 laurbærblader
2 kinesisk hvitløk
1 rød chili
200 gr champingjong
3 dl rødvin
1 dl kraft/buljong
En bunt frisk timian

2 ss beurre manie
eller annen jevning

Gjør som følger
Begynn gjerne dagen før.  Skjær kjøttet i terninger på 3,5 x 3,5 cm.
Bland 1/2 dl olje med 1 dl rødvin og 1/2 dl sterk buljong.
Ha kjøttet i en bolle og hell over marinaden. Bland godt.
Sett bollen i kjøleskapet til neste dag.
Om du gjør det samme dag, la bollen stå på kjøkkenbenken noen timer, til du skal begynne stekingen.

Ha olje i en god og varm panne.  Stek litt kjøtt om gangen. Sett til side.

Skjær opp sellerirot og kålrot i terninger.  Skjær gulerot i skiver.
Ta frem en stor gryte, varm opp olje, og tilsett de oppskjært røttene.
Stek de en stund mens du finhakker og tilsetter chili og hvitløk.
Hell over rødvin og buljong.  Ha i kjøttet. Ha gjerne i noen laucbarblader.

Kok på svak varme, minst 1, gjerne 2 timer.

Klipp opp bacon og stek i en stekepanne. Ta det ut og legg over på et stykke papir så det får renne av seg.  Ikke skyll pannen.

Vask og del sopp i passe biter, og stek det i fettet fra baconet.
Ha også soppen over på et stykke papir så det får renne av seg fettet.

Når gryten med kjøttet er ferdig kokt, smak til med salt og pepper, og jevne med beurre manie eller maizena eller annen meljevning.

Nå tilsettes bacon og sopp.

Rett før servering, finhakk litt timian og bland inn.
Spar litt for å drysse over ved servering.

Server gjerne med potet og sellerirotpuré, klikk HER for oppskrift.
En grønn salat, gjerne frisk spinat med granateple, klikk HER for oppskrift.

Og gjerne rørte tyttebær, klikk HER for oppskrift.

 

Under servert med selleri og potetpuré, spinatsalat med granateple, og rørte tyttebær.