Fargerik varmende suppe med mye deilig smak. Passer godt en kald høstdag.
Ingredienser 4 – 6 personer
1 kg oksekjøtt
2 løk
1 hvitløk
2 røde chili
1 purre
4 gulrøtter
2 bokser flådde tomater
1 liten sellerirot
4-6 laubærblad
1 kg rødbeter
1 lite kålhode
2 ts spisskumin
2 ts karve
1 ss einebær
vann
saften av en halv sitron
1 ss honning
4 store poteter
oksekraft eller buljong
salt, pepper
vårløk
Tilbehør ved servering
tynne ringer av vårløk
seterrømme
mørkt rugbrød
smør
Gjør som følger
Finn frem en stor gryte. Smelt smør. Skjær løk, hvitløk, chili og purre i litt grove biter. Stek på god varme. Skrell rødbeten, og skjær halvparten av de i terninger. Ha de i gryten sammen med en liter oksekraft. Eller buljong. Tilsett boksene med tomat, samt tomatpuré.
Finn frem en stekepanne. Skjær kjøttet i litt store terninger, og brun de på god varme. Kvern over salt og pepper samt spisskummen mens det stekes. Stek litt kjøtt om gangen. Ha det i gryten når det er ferdig stek. Stek neste runde med kjøtt, og ha det i gryten. Når alt kjøttet er stekt, ta en halvliter vann i stekepannen, og la det koke litt. Hell vannet over i gryten.
Skrell og skjær sellerien og gulrøtter i biter.
Skjær kålen i litt tynne strimler. Ha grønnsakene i gryten. Tilsett nå også laurbærblad, knuste einebær og karve som er litt knust i en mortel.
Riv resten av rødbetene på rivjern, og tilsett i gryten. Kok opp og den får en lekker rødfarge.
Skrell potetene og skjær de i terninger. Ha de i gryten.
Nå skal gryten stå å småputre i minst 45 minutter, gjerne en time.
Smak til med sitronsaft, honning, salt og pepper.
Finn frem tilbehør, server og nyt 😋