Fyldig tomatbasert suppe. Legg til alle dine favorittfisker og skalldyr. Server godt brød til, og en god hvitvin.
Ingredienser 4 personer
800 gr fiskefilet, rød og hvit fisk
250 gr hele reker
250 gr ferske blåskjell
1 gul løk
1 sjarlottløk
2 dl hvitvin eller vann
2 kinesiske hvitløk
1 rød chili
2 ss tomatpuré
1 appelsin
1 fennikel
4 stenger stangselleri
4 store gulerøtter
1 boks hakkede tomater
1 rødt eple
2 dl hvitvin eller eplejuice
litt olje
safran
2 laurbærblad
Gjør som følger
Pill rekene. Varm litt olje i en kjele, og fres rekeskallet på høy varme noen minutter. Tilsett hvitvin og eller eplejuice så det så vidt dekker rekene. La det småkoke i omtrent 20 minutter. Sil av rekene, og sett kraften tilside.
Børst blåskjellene rene under rennende kaldt vann. Kast de som ikke er helt lukket, eller er skadet. Varm litt olje i en kjele, tilsett finhakket skjarlottløk. Stek den til den er blank på sterk varme. Ha i blåskjellene og la de steke i av 1 minutt. Tilsett hvitvin og la det koke i ca 5 minutter. Sil av kraften. Og ta vare på blåskjellene. Kast de skjellende som nå ikke har åpnet seg.
Ta ut en del innmat i blåskjellene, men behold gjerne noen hele.
Finhakk løk, hvitløk og chili. Ha alt i en varm gryte tilsatt litt olje. Fres det i noen minutter til løken har blitt myk og blank. Tilsett tomatpureen og la steke et lite minutt, før du tilsetter kraft fra rekene og blåskjellene, samt hakkede tomater.
Kutt i små biter stangselleri, fennikel og ha i gryten. Riv gulrot og eple på rivjern, og tilsett i gryten. Ha i resten av hvitvinene, og fyll opp med vann til passe konsistens. Tilsett finhakket revet skall av appelsin samt saften. Ha også i laurbær og safran, og la småkoke i i 15-20 minutter. Smak til med salt og pepper.
Rens fisk for skinn og ben. Skjær de i terminer på 2-3 cm. Ha de i gryten. Når det er gått 4-5 minutter, tilsett de rensende blåskjellene. Vent et par minutt og det er klar for servering. Tilsett rekene, og hele blåskjell.
Nyt fiskesuppen slik
Sett hele gryten på bordet, eller ha det i en suppeterin. Dryss over hakket persille.
Server med brød til, f eks focaccia. Se oppskrift HER
Eller pariserloff og kryddersmør.
Tips
Har du ikke en appelsin, ta en kikk i barskapet. 2-3 ss cointreau kan fint brukes som erstatning.