Chili con carne betyr chili med kjøtt, og er en gryterett med basis i det meksikanske kjøkken.

Ingredienser 2 porsjoner
400 gr karbonadedeig
Eller 200 gr karbonadedeig
Og 200 gr okse ytrefile
1 gul løk
2 fedd hvitløk
olje
2 strøkne teskjeer chilipulver
1 fersk rød chili
1 ts malt spisskummin
1 glass tomatpure
salt og kajennepepper
100 g soltørkede tomater
1 boks hakkede tomater
½ kanelstang
½ dl sterk kaffe
25 gr mørk sjokolade
1/2 ss honning
1 boks røde bønner
1 boks maiskorn
2 store tomater

Gjør som følger
Hakk løk og hvitløk i en kjøkkenmaskin, deretter freser du det i litt olje i en panne eller gryte. Tilsett chilipulver, fersk chili, kummin og litt salt og pepper. Tilsett kjøttdeigen og la det steke til det er blitt brunt. Hakk de soltørkede tomatene i kjøkkenmaskinen med litt olje og hell oppi gryten. Tilsett tomatpure, hakkede tomater, kanelstangen, kaffe, honning og litt mørk sjokolade. Spe med vann hvis nødvendig. Smak til med salt og pepper. La det koke opp, og la det småkoke under lokk i halvannen time. Ha i bønnene, mais og grovhakkede tomat en halvtime før det er ferdig, de skal bare varmes opp. Husk å ta ut kanelstangen før servering.

Chili con carne smaker enda bedre hvis du lager den en dag før du skal servere den, (Da får smakene utviklet seg mer). Praktisk hvis du skal ha gjester også.

Tilbehør
Server gjerne gryteretten med en bladsalat og varme baguetter. En par dipper hører gjerne til, yoghurt naturell eller guacemole (moset avocado med hvitløk, chili, sitronsaft og salt og pepper). Ris og tortillachips kan også være godt til.

Langtidsstekt
Lag gryten ferdig, men tilsett ikke bønner, tomater og maiskorn. Sett hele gryten med lokk på, i ovnen på 150. La den stå der i 3 timer. Det gjør kjøttet mørt og godt.  Ta den ut og tilsett bønner, tomater og maiskorn. La stå i 10 minutter før servering.