Coq au vin (uttales kåkk-å-væ) er en klassisk fransk gryterett basert på gammel hane, og rødvin. Siden haner ikke er så lett tilgjengelig brukes kylling.
Ingredienser
1 kg kyllingfile
5 dl rødvin
8 hvitløkfedd
2 laurbærblad
2 ss frisk timian
1 ss tomatpuré
100 g lettsaltet sideflesk
3 dl kyllingkraft
20 sjalottløk
250 g sjampinjong
2 ss olivenolje
50 gr mørk sjokolade
4 ss konjakk
1 ss maizena
1 ss smør
Gjør som følger
Del fileene i passe stykker, kanskje hver file i 3. Brun dem i varm stekepanne, og kvern litt salt og pepper over.
Legg kyllingstykkene i en stor gryte. Tilsett rødvin, hvitløksfedd som er så vidt knust med knivbladet, laurbær, timian, tomatpuré og sjokolade. Ha også i kraft. Skru på platen og kok opp. Skru ned varmen og la retten småkoke i minst 30-40 minutter under lokk.
Skjær opp flesket og stek det i stekepannen. Legg fleskebitene
deretter på et kjøkkenpapir for at overflødig fett skal suges opp. Legg dem så i
gryten.
Fres løk og sopp i pannen. Kvern over litt salt og pepper og ha løk- og
sopp i gryten med kyllingen.
Lag jevning ved å røre smør og maizena jevnt. Når kjøttet er mørt, tas noe av kraften opp og jevningen piskes inn. Hell dette tilbake i gryten og kok opp. La trekke noen minutter. Tilsett nå konjakk om ønskelig.
Serverer den med kokte poteter, ris eller brød samt eventuelt dampete sukkererter, grønne erter eller brekkbønner.
Og et glass rødvin.