Med litt smak av karamell og bittelitt seige inni. Lages enkelt og raskt, og er holdbare lenge. Tradisjonell julekake i Norden.
Ingedienser ca 50 stk
200 gram smør
200 gr brunt sukker
1 egg
1 ss mørk sirup
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kanel
300 gr hvetemel
1 neve mandler
Gjør som følger
La smøret ligge fremme en god stund før, det gjør det veldig mye enklere. Ha smør og sukker i en litt stor bolle. Bland godt. Knekk egget og tilsett kun plommen. Bland. Bland også inn sirup.
Ha mel, natron, kanel og vaniljesukker i en bolle. Bland og sikt det opp i bollen med smør og sukker. På denne måten er du sikker på at alt blandes godt nok.
Elt deigen sammen, og del i 6. Trill 6 pølser.
Ta frem 2 stekebrett, ha på bakepapir.
Legg 3 pølser på hver brett. Klem de ned, til ca 5-6 cm brede.
Pisk eggehviten litt, og pensle lengdene på midten på langs.
Finhakk mandlene og strø de over midten på hver lengde.
Stek et og et brett i 10 minutter i ovn som har 175 grader.
Skjær nå hver lengde på skrå, ca 2 cm brede. De er fortsatt veldig myke.
La de ligge en stund og bli litt avkjølt. Skill de lett fra hverandre, og legg et tynt kjøkkenhåndkle over. La de gjerne stå slik til neste dag. Da er de fastere og tørrere, men fortsatt litt seige inni.
Sett på en kopp te eller kaffe, og nyt en brun pinne.
Oppbevaring
I boks med lokk. Er holdbare lenge, hvis du klarer å holde fingrene unna kakeboksen.
Gaveide
Kjøp en søt gammeldags boks på gjenbruksbutikken, og fyll den med deilige brune pinner. En fin vertinne eller venninnegave.