Tradisjonell påskekake i Finland. Skal ha bokstavene XB(religiøs betydning).  Lages i spesiell form, eller et dørslag eller et kaffefilter.  Opprinnelig laget for å feire at fasten er over.

Ingredienser 2 former 
600 gr cottage cheese
100 gr usaltet smør
100 gr sukker
1 dl seterømme
100 gr mandler
50 gr pistasjnøtter
150gr tørket frukt
100 gr rosiner
2 eggeplommer
1 ss vaniljeekstrakt
1/2 dl brandy

Gjør som følger
Kok opp brandy og rosiner.  Avkjøl.
Kjør først mandler og pistasjnøtter  i foodprosessoren til finmalt.

Så kjører du cottage cheese i prosessoren til det er en fin jevn masse.

Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ost, eggeplommer og seterrømme.  Bland godt og ha i de malte mandlene og pistasjnøtter.

Bland tilslutt i tørket frukt.  Den skal være i ganske små biter.  Ikke større enn en rosin, gjerne mindre.

Ha en tynt vått klede i formen, ha i ostemassen. Sett i kjøleskap i press. Ha noe
tungt på. Husk å ha noe under også, slik at fuktighet kan renne av.

Må stå minst 24 timer før det kan serveres.  Gjerne 2-3 døgn.

Snu på et fat og dekorer etter ønske.

Dekorasjon
Det kan være fint å drysse litt melis over med en liten sil, før man dekorerer.

Dekorer med det du har av tørket, hermetisert eller frisk frukt.  Nøtter, rosiner, bær og sjokolade kan også brukes.  Ta det du har.

Legg også litt av dekorasjonsingrediensene på fatet rundt kaken.

På bildet under er det brukt hermetiske mandariner og den spiselige urten gjøksyre.

 

 

På bildet til høyre er det pyntet med

sjokoladehjerter og tørket frukt.

 

 

 

 

 

På bildet under til venstre, er det pyntet med kumquat.

Denne kaken er laget i et dørslag av metall, på ca 18 cm i diameter.
Når den blir så stor, er det viktig å la den stå med press i kjøleskapet minst 2 døgn.

Dette for at den skal bli fastere i konsistensen.