Fransk meget god klassisk eplekake fra 1800 tallet. Heter Tarte tatin (uttales tart tatæ).

Ingredienser bunn
125 g smør
100 g sukker
1 stk egg
150 g hvetemel
1 ts salt

Ingredienser fyll
10 grønne epler
100 g smør
2,5 dl sukker
1 ts kanel

Du trenger også
En stekepanne eller kakeform ca 23cm diameter.
Må tåle ovn.

Gjør som følger

BUNN
Ta frem smør en stund før så den blir litt mykt. Bland sammen smør og sukker i en bolle. Visp egget lett sammen og bland det inn. Tilsett litt og litt av melet og jobb det inn til en smidig og fast form deigen til en ball. Bruk nok mel til at deigen blir smidig og fin. Pakk inn i plastfolie, og legg i kjøleskap i minst en halv time.  Deigen må være kald for å kunne kjevles ut.

FYLL
Skrell eplene, ta ut midten og del i 8 båter. Her er en epledeler midt i blinken.
Smelt smør i en stekepanne, og tilsett sukkeret. La det smelte og få en litt gyllenbrun farge. Tilsett kanel. Ha i ca 1/3 del eplene. Stek de i sukker og smør i ca 10-15 minutter. Gjør det samme med neste 1/3 del.  Legg de ferdig stekte eplebåtene i fint mønster i en smurt form eller aller helst en smurt stekepanne.  Stekepannen må kunne settes i ovnen.  Finhakk siste 1/3 del av eplebåtene og stek de også.  Ha de over eplebåtene.  Hell over resten av det smeltede smør og sukkeret.

Kjevle ut deigen til en sirkel som er stor nok til å dekke kakeformen/stekepannen. Legg den på toppen og klem den litt ned rundt kanten. Klem den ned så den blir jevn og flat rundt hele. Stek den i ovnen på 210 grader i 20 til 30 minutter.  Den skal bli lys gyldenbrun.

Avkjøl.

Velv kaken ut på et fat. Legg et kakefatet på kaken og tipp det rundt i en rask bevegelse. Vær obs på at det kan renne litt av kaken når den blir snudd.

Server gjerne litt lunken/varm.

Tilbehør hjemmelaget vaniljesaus. Eller kesam vanilje.

NYT!

 

 

 

 

Forslag dekorasjon

Her er eplekaken pyntet med en eplesvane og noen mynteblader.  Sitronmelisse kunne også vært brukt her.