Tidlig på 70-tallet ble fårikål kåret til Norges ubestridte nasjonalrett i Nitimen.  Den siste torsdagen i september feires hvert år Fårikålens Festdag

Ingredienser 4 personer
2 ½ kg fårikålkjøtt av lam
1 stort kålhode
4 ts hel pepper
kvernet svart pepper
8 ts salt
2 ts malt muskatnøtt
1 ts hvitløkpulver
6 laurbærblad
3 dl vann
4 ss hvetemel
5-6 dl buljong
1 potte frisk persille

Gjør som følger
Renskjær kjøttet om nødvendig, og skyll det under rennende lunkent vann.   Brun kjøttet i en stekepanne i litt olje på sterk varme. Krydre med salt og pepper.  Ta kjøttet opp av kjelen, legg det i en bolle.

De hodekålen i båter.

Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte.  Begynn med kjøtt og legg de feteste bitene nederst med fettsiden ned.

Strø salt, malt pepper, muskatnøtt, hvitløkspulver og pepperkorn mellom lagene.
Mal også en del pepper på kjøttet før kål legges på.
Strø 1-2 ss mel på hvert kållag.

Kok ut stekepannen med litt vann til 3 dl stekesky.
Hell på stekesky.

Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt
(til det løsner fra benet). Ca. 2 timer. På slutten tilsettes 5-6 dl varm buljong, samt grovt hakket persille.  Ikke bruk all persille, sett ca 1/4 i en liten bolle som serveres ved siden av.

Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.

Tilbehør kokte poteter, flatbrød og smør. Samt frisk  grovt hakket persille.

Drikke, vann eller øl.

Dessert
Tilslørte bondepiker eller trollkrem. Klikk HER for oppskrift trollkrem.