Langtidshevet brød uten elting, og med svært lite gjær.
Rør sammen deig en kveld,  bak neste dag eller kveld.
Og det beste av alt, det smaker fantastisk!

Ingredienser 1 brød
300 gr hvetemel
100 gr emmermel
50 gr grov hvete
4 dl lunkent vann
1 ss honning
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær
1/2 ts kardemomme
3 ss chiafrø

Gjør som følger
Rør ut honningen i vannet.
Ha alt det tørre i en stor bolle, tilsetter vannet.  Rør sammen.  Det blir en veldig våt og klissete deig.
Dekk til med plast, og la stå på kjøkkenbenken til neste dag enn gang.

Ha godt med mel på benken, hvetemel eller et annet fint mel.  Hell deigen på melet. Klem ut over til den blir en litt stor flat deig.  Brett den inn fra de fire «sidene», og klem ut igjen. Gjør dette fire ganger.  Form til rund stor bolle.  La deigen ligge og hvile der, mens du ordner med ovnen.

Sett kjelen eller den ildfaste formen inn i kald ovn. Sett ovnen på 240 grader.

Når ovnen er varm, ta ut formen/kjelen. Strø litt mel i bunnen, så ikke brødet setter seg fast.  Bruker du en jerngryte, legg i et bakepapir.  Da blir det lettere å få ut brødet når det er ferdig.

Ha deigen i kjelen.  Bruk en skarp kniv og skjær rutemønster, om du vil.

Legg på lokket og sett kjelen tilbake i ovnen.  Stek i 30 minutter.

Ta ut kjelen og ta av lokket.  Stek videre i 15 minutter.
Brødet skal da ha en gylden brun skorpe.

Ta ut av formen, og pakk inn brødet i et håndkle.
La det kjølne av en times tid.  Da får det også satt seg, både i konsistens og smak.

Tips
Bruk brødkniv, dvs. med runde tagger, når det skal skjæres opp.

Husk å bruke brødkniv, ikke vanlig kniv.

 

På bildet under er brødet stekt i en jerngryte, derfor er det brukt bakepapir.  Det er forresten lurt å tilpasse papiret i gryten før den settes i ovnen og blir varm.

I tillegg kan brødet pensles med litt vann, og så drysse over litt chiafrø før steking. Eller andre typer frø, f eks sesam.