Langtidshevet brød uten elting og med svært lite gjær! Rør sammen deig en kveld,  bak neste dag eller kveld!
Heves i 12 til 24 timer. I denne oppskriften er det brukt speltmel, men har du ikke det, ta noe annet gjerne grovt mel. Rug både fint og grovt går fint.

Ingredienser 1 brød
300 gr hvetemel
125 gr speltmel
3,5 dl lunkent vann
1 ss honning
2 ts salt
0,5 ts tørrgjær

Gjør som følger
Rør ut honningen i vannet.
Rør raskt sammen mel, salt, gjær og vann i en
stor bolle. Det blir en veldig våt og klissete deig.
Dekk til med plast og la stå på kjøkkenbenken til neste dag enn gang.
Ha godt med mel på benken, hvetemel eller
rugmel. Ha deigen på melet. Brett den inn fra
sidene noen ganger, og la deigen ligge og hvile
der, mens du ordner med ovnen.
Brødet skal stekes i en kjele eller en ildfast form med lokk.

Sett kjelen inn i kald ovn. Sett ovnen på 240 grader. Når ovnen er varm, ta ut kjelen. Strø litt mel i bunnen, så ikke brødet setter seg fast. Ha deigen i kjelen. Legg på lokket og sett kjelen tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket, og stek videre i 15 minutter. Brødet skal da ha en gylden brun skorpe.