Klassisk rett av høne. Smaker fantastisk. I tillegg gir restene grunnlag for nydelig kraft. Størrelse på høner varierer mye, så kjøp flere hvis små.

Ingredienser
1 stor høne på 3 kg
5 laurbærblad
1 stor gul løk
1 stor grønn purre
1 stor sellerirot
1 kg gulrot
10 korn svart pepper
5 fedd hvitløk
1 dl fløte
50 gr smør
3 ss smør
Persille
Salt
Pepper
Muskatnøtt

Gjør som følger
Ha hønen i en stor gryte, og hell i kaldt vann til den er dekket. Skjær 4-5 gulrøtter i biter, samt halve selleriroten i biter og ha det i kjelen. Kok opp, og skum av. Når det er skummet av, tilsett laurbærblad og pepperkorn. Ta halve purren, den hvite delen, skjær i biter og ha i. La småkoke i et par timer. Ta hønen opp, og la den kjølne litt.

I mellomtiden skrell og skjær resten av gulroten i litt stor biter. Skjær resten av selleriroten i små terninger. Og skjær opp resten av purren. Ta en ny kjele, ha i grønnsakene, tilsett vann og kok opp. Ha i salt. Skjær og plukk kjøttet av bena. Skjær kjøttet i mindre biter. Ta vare på ben, skinn og rester. Legg de tilbake i gryten, og fortsett å koke det for å få fin kraft.

Når grønnsakene er nesten klare, hell av vannet, men ikke kast det. Hell det i gryten med benrestene, og la det koke med for å lage god kraft. Legg grønnsakene i en bolle.
Smelt smør i gryten, ha i mel, bland. Ta et litermål og hent litt veske fra kjelen med kraft. Sil den, og bruk den og fløten og tilsett litt om gangen i kjelen med smør. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Når den er klar, tilsett grønnsaker og kjøtt. La koke litt slik at alt blir varmt.
Hakk persillen. Ha retten i en serveringsbolle og strø persille over. Server kokte  poteter eller ris til.

Kraftkjelen
Kan gjerne koke et par tre timer til. Plukk opp de største bena. Sil resten og klem veske ut av grønnsakene for å få med all smak.
Ha vesken i en ny ren kjele, og reduser den til den har en kraftig smak.
Sil og kjøl ned. Ha i små bokser og frys ned. Nydelig kraft til supper og sauser.