Kraft inneholder mange næringsstoffer som er viktige for god helse. I tillegg blir det en veldig god smak.  Kjempefint å ha i fryseren når du skal lage supper eller saus.

Ingredienser
1,5 kg kjøttben
en svett eddik
2 store løk
3-4 gulerøtter
3-4 stenger stangselleri
2-3 hvitløksfedd
Vann
En kvast grønne urter,
ta det du har.
Gjerne en bunt løvstikke
Salt
pepper

Du trenger også
Tolmodighet, tid og en stor kjele

 

Gjør som følger
Ha benene i en stor bolle, og fyll opp med vann til over benene.  Tilsett en god skvett eddik.  La det stå minst et par timer, gjerne over natten.  Dette for å få ut mer proteiner av bena ved koking.  Hell av vannet og legg benene i en langpanne kledd med papir.  Brun de i stekeovnen på 200 grader i 20 minutter.

Ha kjøttbenene i en stor kjele. Hell på vann slik at det står over benene. Kok veldig sakt opp og la det så vidt koke. Skum av.

Tilsett grønnsaker som er delt opp i litt mindre biter. Trenger ikke ta av skall eller skrelle. Kok opp, og la syde på meget lav varme hele dagen. På den måten får du ut mye smak og næring av beinene.

La koke i fra 8 til 48 timer. 

 

På kvelden setter du hele gryten inn i stekeovnen, og lukker døren.
Neste dag, sett på plate igjen og kok videre.

 

Når den er ferdig kokt. Sil. Klem ut vesken av grønnsakene.

Ha over i ny kjele og kok inn noen timer til du har en mindre mengde.

Smak gjerne underveis for å kjenne på styrken.

 

Ha over i litermål og kjøl av. Om du ikke vil ha det øverste fettet, fjern det.

Varm så opp så det blir flytende igjen, og hell over i små plastbeger hvis det skal fryses.

 

 

Plastbegerene på bildet til høyre er på ca 0,5 dl.  En passende mengde som grunnlag for en saus til 2 – 4 personer.

Se for eksempel oppskrift på lammekraftsaus, klikk HER