Skreien, en torskefisk, kommer i februar for å gyte. Kjøp den fersk, og husk å ta med rogn også. Så får du et deilig festmåltid.
Ingredienser 4 personer
Ca 1,5 kg fisk
4 liter vann
1,4 dl salt
1 ss hel pepper
3-4 skiver sitron
2 ss eddik 7%
2 laurbærblad
evt en kvast timian
1 rogn
Gjør som følger
Del fisken opp i skivet, klipp av finner, skyll i kaldt vann. La renne av litt. Dryss salt på hver bit, legg i en bolle, sett i kjøleskap til neste dag. Da blir den fastere i fisken. Skyll rognen, salt den litt, legg i egen bolle i kjøleskapet.
Neste dag, kok opp vann tilsatt godt med salt, til rognen. Pakk rognen inn i matpapir, bind hyssing rundt. Ellers går den lett i stykker under koking. Ha i rognen og la den trekke i 20 til 30 minutter.
Stor kjele, kok opp 4 liter vann tilsatt 1,5 dl salt, pepper, sitronskiver, eddik, laurbær og eventuelt en kvast timian. Ha i fisken, kok så vidt opp. Det skal nå stå i 10-15 minutter, men ikke koke. Når den er klar, ta opp og la den renne av før den serveres.
Rognen tas opp av vannet, pakkes ut, skjær i skiver.
Server med smeltet smør tilsatt gressløk, koke poteter, smørstekte rotgrønnsaker og noen skiver eller båter sitron.