Norsk klassisk julesmåkake. Passer godt som tilbehør til desserter, f eks multekrem. Kan også fylles. Eller bare nytes som de er.
Ingredienser 30 kaker
4 egg
250 gr sukker
250 gr smør
250 gr hvetemel
1 ts kardemumme
eventuelt en skvett eller to portvin
Du trenger også et krumkakejern, og en tynn pinne.
Eller en krumkaketang som former de konisk, dvs som kremmerhus.
Det kan også lages skåler av krumkakene, som senere fylles med det man måtte ønske.
Gjør som følger
Smelt smør i en kjele. Visp eggedosis av egg og sukker.
Rør i smør, mel og kardemumme til en tykk røre.
La den stå å svelle i en halvtimes tid.
Om du synes røren blir litt for tykk, spe med en skvett eller to portvin. Det gir også god smak.
Legg en god spiseskje med røre på et godt og varmt krumkakejern.
Stek kakene gyllenbrune på litt sterk varme.
Rull til ruller. Gjør det på selve jernet. Lukk opp, og bruk så en litt tykk pinne i venstre hånd, og ved hjelp av en kniv i høyre hånd, lager du en rull.
Det må gjøres litt fort, fordi de stivner raskt.
Brenner du deg på fingrene, bruk et par engangs plasthansker, det hjelper litt.
Legg de på et brett til kjøling og videre tørking. La de gjerne ligge et døgn så de er helt tørre, før du legger de i en eske eller en metallboks. Ikke bruk tett plastboks, da blir de fort seige.
Så er det bare å nyte de som tilbehør til f eks multekrem.