Du belønnes med et fantastisk deilig måltid etter noen timers venting og litt innsats på kjøkkenet. Kortreist spelsau gjør nok sitt til den fantastiske smaken, men vanlig norsk lam fra butikken blir godt det også.
Ingredienser 2-3 porsjoner
Ingredienser
til koking av lam
1,5 kg fårikålkjøtt av lam
gjerne norsk spelsau
3 gulerøtter
2 kinesiske hvitløk
vann
2 ss salt
Ingredienser
grønnsaker
250 gr sellerirot
250 gr gulrot
1/2 purre
1 ts salt
Ingredienser
hvit saus
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 dl fløte
1/2 ts muskatnøtt
salt og pepper
1 krydderurt dill
Gjør som følger
Skyll kjøttet under kaldt rennende
vann. Legg i stor kjele. Kutt opp gulerøtter og hvitløk. Ha det i gryten sammen med salt.
Fyll opp med kaldt vann. Kok opp uten lokk.
Ta av skummet.
La det småkoke i en time.
Skru av varmen, og la det bli kaldt.
Ta opp kjøttet, og rens det for fett og bein.
Skrell sellerirot og del i terninger. Skrell gulerøtter og del i skiver. Skjær opp purren. Ha grønnsakene i en kjele, tilsett vann så det dekker akkurat. Ha i litt salt. Kok opp og la koke i 10 minutter. I mellomtiden lager du saus. Smelt smør, tilsett hvetemel. Når blandet ha i halvparten av fløten, kok opp,
tilsett resten av fløten.
Ha i krydder. Hell av vannet fra grønnsakene, men ikke kast det. Bruk det for å spe ut sausen til litt tykk finnhvit saus. Smak og krydre eventuelt mer. Finhakk dillen og ha i sausen. Ha kjøttet over grønnsakene, tilsett sausen.
Serveres med kokte poteter.
PS. Det blir lite oppvask. Tallerknene blir gjerne slikket rene fordi det er så utrolig godt.