Perfekt søndagsmiddag som lager seg selv, mens du er ute i solen hele dagen.

Ingredienser 2-3 personer
1 bog på 1 til 1,5 kg
4 gulerøtter
2 persillerøtter
1 liten kålrabi
1 hvitløk
1 gul løk
3 dl søt hvitvin
litt frisk rosmarin
tørket rosmarin
salt
hvit pepper
olje

Gjør som følger
Skyll bogen i rennende kaldt vann, og tørk det lett.  Gni det inn med salt, pepper og tørket rosmarin knust til pulver i mortel.

Vask og skrell, og grovkutt grønnsakene i litt like store biter.  Hell 1 dl nøytral olje i en brødpose og ha i en god neve hakket frisk rosmarin samt litt salt og pepper. Ha de oppdelte grønnsakene i posen. Snurr igjen toppen, og rist og kna så alle biter får olje og krydder.  Hell grønnsakene i en ildfast form.  Legg bogen på toppen.

Sett formen i ovnen som er forvarmet til 250 gr. La den stå der i 20 minutter.  Skru deretter varmen ned til 80°C, og tilsett hvitvinen. Fortsett stekingen i minst 5 timer til, men gjerne 7 timer også.  Skru opp varmen til 200 grader når det er en time igjen til den skal spises.

Etter en time, ta den ut. La den gjerne hvile innpakket i aluminiumsfolie en 10 minutters tid.

Skjær opp kjøttet, og server med grønnsakene, kokte poteter og en saus laget på kraft fra forrige gang lam ble servert.

Tips
Ta vare på benene, og eventuelle rester av grønnsakene.  Legg de i en kjele, tilsett vann, og kok kraft på de.  Legg i fryseren, så har du ferdig kraft neste gang du skal lage en god saus.

Denne bogen veide 1,3 kg, og var nok til 3 personer. En nydelig kroers spelsau.

 

Sausen lages av kraft fra forrige gang bog/lår ble laget, creme fraiche og krydder.