Tradisjonell norsk juledessert. Lages av pisket krem og multer. Både frosne og friske multer kan brukes.
Ingredienser 4 porsjoner
3 dl vann
150 gram sukker
1 pasjonsfrukt
1 vaniljestang
300 gr multer
3 dl fløte
1 ss melis
en svett multelikør
Gjør som følger
Ta til side noen
multebær som skal
brukes til pynt.
Lag laken. Ha vann i en kjele. Ha du frosne bær, bruk gjerne bærsaften. Del vaniljestangen i to og skrap ut frø. Ha både frø og vaniljestangen i vannet. Del pasjonsfrukten i to, og ha innholdet i kjelen. Tilsett sukker og kok opp. La koke i 10 minutter. Sett til avkjøling.
Når laken er avkjølt, ha i multene. La stå noen timer, gjerne over natten i kjøleskap.
Stivpiske fløten tilsatt melis. Smak til med likør.
Rett før servering, sil av bærene. Vend forsiktig bærene i kremen. Smak til med litt lake. Server i en stor bolle, eller i porsjonsglass. Pynt med multer og evt noen mynteblad.
Tilbehør
Krumkaker, strull og multesaus.
Multesaus
Kok opp litt vann tilsatt sukker, multer, vaniljefrø. Kjør i en blender. Alternativt ta litt multesyltetøy, tilsett vaniljefrø og kjør i blender.
Krumkaker
4 egg, 250 gr sukker, 250 gr smeltet smør, 250 gr hvetemel, 1 ts kardemumme. Visp eggedosis av egg og sukker. Rør i smør, mel og kardemumme. Stek kakene gyllengule på svak varme i krumkakejern. Rull til ruller, evt lag kremmerhus.