Ypperlig til smørbrød.  Lite jobb, bare litt ventetid.  Du belønnes med et saftig brød som bare blir bedre og bedre, til siste skive.

Ingredienser 1 brød
200 gr sammalt rug
150 gr hvetemel
75 gr siktet rug
50 gr solsikkefrø
20 gr linfrø
1 ss malteksrakt
1 ts mørk sirup
1 ts salt
6 gr tørrgjær
eller 25 gr fersk gjær
4 dl vann
litt smør

Gjør som følger
Bland lunket vann med sirup og maltekstrakt.  Ta en bolle og ha i alt av mel, frø og salt. Og eventuelt tørrgjær. Bruker du fersk gjær, ha det i vannet.

Hell vannet i melet og bland godt.

Smør en form (1,5 liter) med smør.  Hell deigen i formen.  Pensle med litt lunket vann.  Strø over noen linfrø.

Sett formen på et lunt sted til heving minst en times tid.  Dekk gjerne med et plastlokk eller lignende.

Stek på nederste rille, varmluft 220 grader, i 50-60 minutter.

Legg på rist med håndkle over til kjøling.

Kan fint fryses.  Om du spiser lite, del i to, legg halve i fryseren.

Veldig godt med enten ost på, pepperonipølse, skinke eller røkelaks.