Shepherds pie, gjeterens pai, er en gammel klassisk engelsk rett.

Ingredienser 2-3 porsjoner
400 gr lammekjøttdeig
1 løk
2 ss smør
1 gulrot
1 (50 gr) kinesisk hvitløk
150 g hermetiske maiskorn
100 g grønne erter
2 ss hvetemel
2 dl buljong
salt og pepper

400 gr potet
1 ss smør
1 1⁄2 dl melk
1/2 ts salt
litt pepper
1/2 ts malt muskat

litt olje
6 skiver cheddarost

Du trenger også en form på ca 30 x 18 x 5 cm (innvendige mål)

Gjørsom følger
Smelt smør i en stekepanne. Stek kjøttdeigen og knus den.  Tilsett grovhakket løk og stek videre. Skjær gulrot i terninger og finhakk hvitløken. Ha det i stekepannen.  Stek det noen minutter.  Tilsett mel og bland godt. Hell over buljongen.  Bland og kok på det lav varme i ca 10 minutter.  Tilsett erter og mais.

Skrell poteter. Del de i store biter. Kok de møre i vann.  Hell av vann, og tilsett smør, krydder og melk.  Bruk en stapper og mos det godt.

Ta en ildfast form, smør den med litt olje.  Fordel kjøttblandingen utover hele formen.  Ha stappen på toppen som et lokk.  Lag mønster i det om du vil.

Sett inn i ovnen på 180 grader. Stek i 30-40 minutter.  Ta ut og legg ut skiver med cheddarost så det dekker hele overflaten. Sett inn i ovnen igjen noen få minutter.  Osten skal så vidt smelte, så følg med hele tiden, så den ikke blir for mye smeltet.

Tips:
Er du i båt, bruk gjerne en liten boks med erte og gulrotblanding, og en liten boks mais.