Meget god tykk gul ertesuppe. Serveres helst på torsdag. Hvorfor det ble torsdag kommer fra middelalderens fastedag fredag. Man spiste gjerne da godt på torsdagen, før fastedagen.
Ingredienser 4 personer
1 stor fleskeknoke (1,5 kg)
1 pk gule erter (500 gr)
1 stor purre
4 store gulrøtter
1 gul løk finhakket
1 halv liten kålrabi
3-4 fedd hvitløk
Salt og pepper
Frisk finhakket timian
1-2 laubærblad eller
finhakket løvstikke
Dagen før
Erter legges i bløt i kaldt vann natten over. Gjerne en 10-12 timer, men minst 6.
Gjør som følger
Hell av bløtleggingsvannet, og skyll ertene godt.
Ha erter og fleskeknoke i kjele med vann. Kok opp, skum av. Skum vekk erteskall som flyter opp. I hvert fall noe. Ikke så veldig nøye, men skallene er litt tungt fordøyelig for magen. Gjøres når det koker pent på lav varme. Bruk en hullsleiv.
Ha i purre kuttet i fine strimler på tvers, finhakket gul løk, hvitløk, timian og
løvstikke. Husk å spare litt timian til pynt.
Finhakk gulrøtter og kålrabien, tilsett i suppen. Salte og pepre. Kokes i minst 2 timer. Rør i bunn av og til.
Når kjøttet løsner fra benet, ta opp knoken og rens og skjær kjøttet i småbiter. Ha de tilbake i suppen. Smak til med mer timian.
Pynt
En åpnet sukkerertbelg og eller en liten kvist frisk timian.
Tilbehør
Hjemmelaget tynt knekkebrød og sitronvann.
Dessert
Pannekaker med blåbær, se f eks Tynne pannekaker.
For oppskrift Tynne pannekaker klikk HER