Norsk tradisjonskost. Litt forskjellige oppskrifter finnes, denne er fra Vestlandet.

Ingredienser 
5 dl seterrømme
1 dl hvetemel
1 dl semulegryn
1/2 – 3/4 l helmelk
1 ts salt
Kanel
Sukker
Smørøye
Rosiner
Spekeskinke
Vannkringle
Øl eller vann

Slik gjør du
Rør sammen i en kjele: rømme og halvparten av hvetemel og semulegryn. Sett over til koking, rør med treskje til det koker opp. Skru ned varmen, kok videre og skum av fettet etter hvert. Når det er tatt av nok fett, røres resten av hvetemel og semulegryn inn. Spe med lunken melk til grøten er passe tykk og la den koke ca. 5 minutter. Smak til med salt.

Server grøten med sukker, kanel, rosiner, fettet fra grøten og eller smørøye.

Smørøye og spekeskinke
Bruk kaldt smør, lag gjerne noen figurer.

Legg små ruller med spekeskinke på et fat.

Vannkringle
Se oppskrift, eller bruk flatbrød.

Smørøye a la blomst
Om man vil ha det litt morsomt med smørøyet. Finn en form, blomst, hjerte. Skjær en skive smør, ha formen i litt varm vann, trykk ut.